יום שלישי, 7 באוגוסט 2012

תוכנית 10: חובת האהבה הקשה עם ד"ר אורית רוזין

להאזנה והורדת הפרק לחצו כאן

אורך התוכנית: 35 דקות

יש אנשים שאומרים שלא היו רוצים לנסוע בזמן, כי הם "מותאמים לתקופה הנוכחית" (לדוגמה יובל נח הררי). אבל ממתי מתחילה "התקופה הנוכחית"? עד כמה מוזר היה לנחות בישראל של ראשית שנות החמישים?

"לנו קשה מאד היום בהרבה מובנים להבין מה זה קולקטיביזם. כי קולקטיביזם זה איזשהו מיינדסט רגשי, תודעתי. והיום אנחנו חיים בחברה כל-כך אינדיבידואליסטית שקשה לנו בכלל להבין מה זה קולקטיביזם," אומרת אורית בפרק הזה של הכוורת.

ובכל זאת ספרה של אורית, חובת האהבה הקשה, והראיון הזה עוסקים בתחילת השבירה של הקולקטיביזם, האכזבה וההסתגרות של אזרחי המדינה שרק הוקמה. מחאתן של עקרות הבית נגד מדיניות הצנע, והמרחק מהעולים החדשים, תושבי המעברות, לדוגמה.

ד"ר אורית רוזין (אתר אישי) היא מרצה בחוג להיסטוריה יהודית באוניברסיטת תל-אביב. היא מתעניינת בהיסטוריה חברתית, תרבותית ומשפטית של ישראל בשנים 1948-1967, וכן ביחסים בין האזרח למדינה, בהגירה יהודית, בקשר בין המשפט לבין הזהות הלאומית, בהיסטוריה של נשים וזכויות אזרחיות וחברתיות.

הספר חובת האהבה הקשה מבוסס על עבודת הדוקטורט של אורית. הוא יצא לאור בהוצאות עם עובד בשנת 2008. דף הספר באתר ההוצאה.


הפרק עוסק בתקופה שהחל מהחלטת החלוקה (נובמבר 1947), דרך הקמת המדינה (מאי 1948), מלחמת העצמאות (1947-1949) והעליה ההמונית (1948-1951). דיברנו על משטר הצנע (1949-1952), על מחנות המעבר והמעברות (וגם על המלאח). הזכרנו את גיורא יוספטל, לוי אשכול, יעקב זרובבל ואריה גלבלום. הזכרנו את האנתרופולוגית מרי דאגלס, ולא נמנעו גם מלדבר על סמרטוטי רצפה.



תגובה 1:

  1. דפנה, אני מתנצל אבל הווליום עולה ונופל במפתיע, כאילו המיקרופון לא במרחק קבוע ממך או מהמרואיינת. זה היה בלתי אפשרי לשמוע באוטו ואני חושב שגם באוזניות יהיה קשה. חבל כי נושא הראיון נשמע לי מעניין. לא הצלחתי לצלוח יותר מכ5 דקות.

    השבמחק